Derde dag in Spanje: GRAZY RAPTOR DAY (mei 2023)

Vanmorgen (donderdag vier mei) weer vroeg opgestaan. Om 06.20 uur werd ik opgehaald om naar de grasland roofvogelhut (steppe raptor hide) gebracht te worden. Wederom een hut die in de buurt van het appartement geplaatst was.
Hut is comfortabel en ruim. Heeft spiegelglas en aan de binnenkant zwart gaas. Ruime plank voor je grondstatieven en ook om spullen op te leggen. Eenvoudig klapstoeltje met een kussen om op te zitten. Prima te doen. Er was voor mij ook ruimte om even te kunnen staan. Wel fijn om soms even je benen te kunnen strekken. Dat lukt niet in elke hut.
Om de hut heen was een soort raster/gaashekje geplaatst om de schapen weg te houden. Die liepen lekker rond op het grasland.
Voor de hut lagen enkele boomstronken en wat verder weg van de hut stond een oude/dode boom.
Het was droog en bewolkt met regelmatig een zonnetje. De temperaturen gingen vandaag weer richting de 30C.
Er stond een stevig windje maar wel minder dan de dag ervoor.

Tessa was nog maar net weg (rond een uur of 07.00 uur) of de eerste vogels lieten zich zien. Een stuk of twaalf eksters en weer een paar minuten later een aantal zwarte wouwen.


Ekster met op de achtergrond gebergte van Sierra de Gredos
ekster op dode boom

Ekster met zwarte wouw en schapen op achtergrond
ekster en zwarte wouwZwarte wouw in de vroege ochtendzon
zwarte wouw in graslandZwarte wouw op boomstronk
zwarte wouw op boomstronk

Jose had het gisteren al gezegd: een kleine kans maar de mogelijkheid bestaat de er een Spaanse Keizerarend zich zou laten zien.
Wat was ik blij dat die kleine kans zich al heel snel toch aandiende. Ineens uit het niets zag ik vanuit de rechterkant iets groots aankomen vliegen: Een Spaanse Keizerarend en die landde op de dode boom wat verder weg van de hut.
Het zou het begin zijn van een ongelooflijk actieve ochtend. Ik heb van 07.00 tot ca. 11.45 uur alleen maar actie gezien.
Nauwelijks stilgezeten. Steeds maar keuzes moeten maken: welk objectief, welke beeld, welke diafragma, wisselende
lichtomstandigheden, waar op focussen etc. etc.. Soms ineens een aantal wouwen vechten en achter elkaar aan. Dan weer rustig op een stronk. Alleen of met meerdere. Het voelde voor mij die ochtend als een “grazy raptor day”. Heb nog nooit zoiets meegemaakt.
De keizerarend liet zich helaas tov de andere soorten maar kort zien. Wel lang genoeg om een paar beelden te maken.

Spaanse keizerarend
Spaanse keizerarend

Spaanse keizerarend op dode boom in vroege ochtendzon
Spaanse keizerarend op dode boomstam


Close Menu