Poolvos

Een behoorlijk aantal jaren geleden via Han Bouwmeester een reis naar Noorwegen (Dovrefjell) gemaakt om de poolvos te kunnen fotograferen.
Ik had mij er enorm op verheugd maar achteraf was het best een teleurstelling. De details zal ik je besparen maar gemaakte afspraken met de lokale gids werden niet nagekomen. Dat lag dus niet aan Han en hij heeft mij later na terugkomst een prima voorstel gedaan waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt.
Toen ik bij de eerste avondbespreking met de gids het programma voor de volgende dag ging doornemen bleek dat er helemaal geen poolvossen meer aanwezig waren. We gingen de muskusossen de komende dagen fotograferen. Op dat moment ging er van alles door mij heen. Hoezo geen poolvossen fotograferen maar muskusossen? Dat was niet de afspraak. Helaas was er niets aan te doen en ging ik (met nog twee personen) de volgende dag op zoek naar de muskusossen. Nu een aantal jaren later kan ik van de foto’s genieten maar daar hebben wel een paar jaren over heen moeten gaan. Foto’s volgen later.
Er was ook een dag dat het regende en wij niet op pad gingen. Ik kreeg van de gids de gelegenheid om bij het fokstation voor poolvossen een kans te wagen om een foto te maken van een poolvos. Moest er wel vroeg voor mijn bed uit.
Waarom ook niet. Het was toch druilerig weer en een hele dag niets doen zag ik niet zitten.
Vroeg in de ochtend met de huurauto naar de locatie gereden. Ik heb een behoorlijke stijging moeten overbruggen om boven te komen. Eenmaal op locatie begon het wachten in de auto. Wat een prachtige omgeving was het overigens. Maar zou de poolvos zich laten zien?

poolvos, noorwegen, dovrefjell

Ja de poolvos liet zich zien. Hij (of zij) kwam aangelopen langs een stenen plaat.
De omstandigheden waren niet eenvoudig om te fotograferen. Het was vroeg en er was nog weinig licht aanwezig.
Toch een aantal foto’s van de poolvos kunnen maken ook al was deze er maar heel kort.
Jammer dat de poolvos een merk in zijn oren had (te zien op enkele foto’s) maar het is niet anders.
Had graag nog een keer die kant op willen gaan om de poolvos meer in zijn natuurlijke omgeving te kunnen fotograferen en zonder die merkjes.
Maar dat is er tot op heden niet van gekomen.

Close Menu